Material & Råd

Att handla Second Hand är ett hållbart alternativ för att uppdatera sin garderob. Vi anstränger oss att hitta plagg av fin kvalité och känsla – så vi ratar svettiga material som polyester till förmån för naturmaterial som siden och bomull. Plagg i viskos kommer ni också att hitta hos oss eftersom det är ett material som faller fint och känns skönt mot kroppen och vi tycker att detta är ok att köpa second hand även om vi undviker det i nyproduktion.

Två kategorier av textila material

Först och främst, lite grundläggande materialkunskap.

Materialen vi använder till våra kläder går att dela upp i två kategorier:

Naturmaterial

Här hittar du allt som har ett naturligt ursprung: sådant som är växter (bomull, linne och hampa) och sådant som kommer från djur (ylle, siden och läder).

Syntetmaterial

Här finns de tyger som har skapats på konstgjord väg. Även denna kategori går att dela in i två: helt syntetiska fibrer samt så kallade regenatfibrer. Bland de helt konstgjorda fibrerna hittar du polyester, polyamid, akryl, elastan och nylon med mera. De är alla gjorda på olja, och är helt framställda på kemisk väg.

Regenatmaterial i sin tur är syntetmaterial men med naturligt ursprung, och där sorteras viskos, tencel och lyocell med mera in. D v s dessa fibrer har celluosa (trä) som grund men för att omvandla detta till textilfibrer krävs en kemisk process.

Siden

https://www.johannanilsson.se/artiklar/siden-allt-du-vill-veta-och-lite-till

Viskos

https://www.johannanilsson.se/artiklar/viskos-tencel-lyocell-och-modal-allt-du-vill-veta-och-lite-till

Bomull

https://www.johannanilsson.se/artiklar/bomull-allt-du-vill-veta-och-lite-till

Vilket material ska jag välja?

https://www.johannanilsson.se/artiklar/vilket-material-i-klader-ar-miljovanligast